GARAGET

HOME

TULPANENS DAG

Idag är det tulpanens dag, älskar denna underbart anspråkslösa blomma. Sällan kan man väl köpa en bukett så billigt som under tulpansäsongen. Tulpanernas ankomst ger verkligen längtan efter vår och man vågar tro på en ny trädgårdssäsong. Tulpaner säljs verkligen överallt under våren men jag tycker man ska välja sina sorter med omsorg och unna sig lite läckra tulpaner istället för en blandad mix från mataffären. Tulpaner finns ju i så många härliga sorter och färger, varför inte köpa sig fransiga eller dubbla? Eller som dessa nästan svarta.

Precis som alla lökblommor behöver de mycket vatten och växer rejält i vasen och kan behövas kortas av flera gånger om du inte, som jag gillar när de väller över kanten. Vill du ha en mixad bukett med andra blommor passar de bäst med andra lökväxter som anemoner, ranunkel mfl då buketten kommer hålla samma form. Blandas de med andra blommor kommer buketten snart bli ojämn då tulpanerna växer på höjden.

Det finns många enkla sätt att arrangera sina tulpaner och i vår bok som kommer ut i mars bjuder Jenny Strand på massor med tips och råd.

Tulpan är nog den blomma som vi ofta köper i en enkel plastförpackning utan att en florist bundit en vacker bukett som står snyggt arrangerad. Jag vill här visa ett enkelt och billigt sätt att arrangera dina tulpaner på för att få dem bli en vacker fyllig bukett.

Nedan, 10 tulpaner direkt från butiken i en vas. En ganska tom bukett med väldigt mycket blad.

Här har jag tagit bort de yttre bladen, fortfarande en klen bukett med blommor som mest ligger längs kanten på vasen. Dock syns de vackra blommorna mycket bättre.

För att skapa lite struktur och form till min bukett utan att göra en spiralbindning börjar jag istället med att fylla vasen med blåbärsris.

I riset kan jag sedan enkelt arrangera mina blommor och få dem där jag vill ha dem. Med endast 10 tulpaner kan du skapa ett vackert arrangemang. Riset håller dessutom länge och kan återanvändas till nästa tulpanbukett. Glöm inte att ge blommorna ett nytt snitt innan de sätts i vatten. Se till att fylla på vatten hela tiden och sätt gärna vasen i kylskåpet över natten så kan du njuta av dina blommor länge.